top of page

Om grundskiss, proportioner och skala.

Om man som jag tecknar realistiska porträtt är det viktigt att redan från början få proportionerna rätt.

Det är väldigt irriterande att i ett sent skede upptäcka att ett färdigtecknat öga som i sig självt ser bra ut, sitter 3-4 millimeter för långt till höger och får hela ansiktet att se väldigt skevt och konstigt ut.

Är man en mycket vältränad frihandstecknare kan man säkert klara sig utan hjälpmedel, men faktum är att de flesta som tecknar mer detaljerade, realistiska porträtt använder någon form av hjälpmedel för att åtminstone få de viktigaste punkterna och konturerna på plats innan de börjar med färgsättningen av teckningen / målningen.

Ett vanligt sätt att göra detta är att rita ett rutnät över den bild man ska rita av och sedan rita ett annat rutnät på ritpappret (ett större rutnät om man vill teckna en större bild). Det finns även en variant där man gör kryss att förhålla sig till.

Personligen gillar jag inte alla linjer som man sedan behöver sudda ut, så jag har gjort på lite andra sätt.

Tidigare började jag med att mäta ut mitten på bilden, skissa upp vissa linjer på frihand och sedan korrigera med hjälp av en linjal genom att jämföra exempel ögats storlek med avståndet till ögonbrynet och ansiktets kant osv.

Ett ganska långsamt och tråkigt sätt att få proportionerna rätt måste jag erkänna.

Därför blev jag riktigt glad när jag hittade detta verktyg på nätet.

Det heter Proportional divider och kommer från Accurasee. Tyvärr finns inte just denna att köpa i Sverige, (jag beställde hem mitt från Amazon) men Derwent har ett liknande verktyg som säljs exempel på IB Wahlströms och Mattonbutiken. Dock ser Derwents variant ut att vara ganska mycket större än det jag har och passar kanske bättre till större målningar än de jag brukar göra...

Om du vill veta mer om detta typ av verktyg så kan du titta här;

Aktuellt Blogginlägg
Mitt senaste Inlägg
Sök med taggar
Mina andra bloggar
  • Facebook_logo
  • Instagram_logo
bottom of page