top of page

Hur jag gjorde Sagan om...

En bild säger mer än tusen ord, heter det, och det stämmer bra tycker jag.

Det finns ju så mycket man kan beskriva med bara en bild, men det roliga är att beroende på vem som ser på bilden kan beskrivningen bli olika. Är bilden dessutom inte färglagd kan man föreställa sig att tolkningen kan bli än mer varierande beroende på vem som tittar.

När jag gjorde Sagan om... hade jag en föreställning om en berättelse, både i ord och bild.

Jag skrev ner historien i ett litet block som jag gjorde av vanligt ritpapper. En liten skiss och några stödord för varje sida så att jag hade en plan för hur de färdiga bilderna skulle se ut.

Berättelsen skulle handla om ett litet skogstroll och hans vän råttan. Jag vet inte vad de heter men jag hoppas vid det här laget att de har fått en massa fina namn.

Jag hade en inre bild av trollet men för att för att lättare hitta hans form så modellerade jag fram honom ur en bit modellera. På det viset kunde jag titta på honom i olika vinklar och lättare avbilda honom på ritpappret.

Jag gjorde också lite olika skisser på råttan och de andra karaktärerna i boken.

Sedan började jag skissa upp originalbilderna med blyertspenna på teckningspapper.

När jag var nöjd med skissen fyllde jag i konturerna med en smal pensel doppad i svart akvarellfärg.

Jag skulle kunna ha använt filtpenna men jag tycker om hur penselmålningen blir och hur jag kan kontrollera tjockleken på linjerna med den. Jag skulle också kunna rita konturerna digitalt, men jag tycker om att de är analoga i sin originalform. Jag tycker om att använda penna och pensel och att mina "författare" så småningom också kommer att fullgöra boken på samma analoga vis.

Varje sida är gjord på 120g A4 teckningspapper. Bokens format är också A4, så jag tecknade alltså i skala 1:1.

Jag blev väldigt sugen på att själv färglägga bilderna, men än så länge är originalen i tryggt förvar, i sitt originalskick.

Jag blev också mycket sugen på att visa er bilderna på vem som var inuti ägget, men jag har låtit bli. Om du köper boken så får du veta. ;)

Om du kikar på sidan Illustrationer / Sagomotiv så ser du några av bilderna ur boken i originalversion och delvis färglagda för att marknadsföra den.

Under länkar på denna sida kan du se var du kan köpa boken.

Aktuellt Blogginlägg
Mitt senaste Inlägg
Sök med taggar
Mina andra bloggar
  • Facebook_logo
  • Instagram_logo
bottom of page